Cykling

Från Brunn till Gruva

Sala, Västmanlands län

Kategori

  • Cykling

OBS! Lansering av leden 25 maj 2024!

Från Brunn till Gruva är en cykelled för alla åldrar som går mellan Sätra Brunn Kurort och Sala Silvergruva. Leden är ca 12 km lång och går längs grusvägar i böljande kulturlandskap med brukad mark och skog som du får uppleva i sakta mak från cykelsadeln. Leden går inte den snabbaste vägen, men är den sträckningen som ger dig möjlighet att uppleva Salas landsbygd i din egen takt. Cyklingen passar såväl gammal som ung och vana som ovana cyklister. Följ gula pilar längs med vägen som markerar ut ledens sträckning och riktning.

Leden är 12 km lång enkel väg mellan Sätrabrunn och Silvergruvan vilket innebär att för att komma tillbaka till startplatsen måste man alltså cykla 2.4 mil. Om man cyklar med mindre barn kan det därför vara aktuellt att hitta ett sätt att ta sig hemåt på annat sätt än cykel.

Det finns mycket fint att uppleva i naturen längs med cykelleden på de lantliga grusvägarna, som i de flesta fall är bilfria, och vid något enstaka parti bredare stigar. Leden inbjuder till många stopp längs vägen där du kan njuta av naturens skådespel och ungefär mitt emellan Brunnen och Gruvan finns en rastplats.

Leden Från Brunn till Gruva är unik i Västmanland med att binda ihop två stora destinationer såsom Sätra Brunn Kurort och Sala Silvergruva. Det är en upplevelse oavsett hur du tar dig fram; på MTB, barncykel eller på ballongdäck mellan dessa två besöksmål. På Sätra Brunn finns cyklar för uthyrning och boende finns att boka på båda destinationerna. På Sala Silvergruva kan du utforska både ovan och under jord.

En del av cykelleden går över privat mark så visa hänsyn mot natur, djur och människor. På de ställen där man passerar bebyggelse, speciellt när leden på ett ställe passerar en gårdsplan nära boningshus med aktivt jordbruk, ha uppsikt för stora maskiner.

Vid två ställen längs med cykelleden passerar man en större väg, Västerås-vägen. Kontrollera noga att övergången är säker och fri från bilar innan överfart och ha ett extra vakande öga på barn i sällskapet som inte bör passera över vägen på egen hand då det är en del tung trafik.

Från start av leden är det inte långt till Måns Ols Utvärdshus för en "After Bike" och kanske ett besök på den fina badplatsen. Vid värdshuset finns det sommartid ett cykelställ som du har nära uppsikt från uteserveringen.

Fakta

Längd: Ca 12 km

Svårighetsgrad: Lätt

En del av cykelleden går över privat mark så visa hänsyn. En glad hälsning och fartsänkning vid gården är en trevlig gest. Övergången över Västeråsvägen är obevakad, men du har fri sikt. Cykla alltid säkert och ha uppsikt över minderåriga.

Synpunkter på leden: kff@sala.se
Felanmälan: turism@regionvastmanland.se

Vägbeskrivning

Adress: Sala Silvergruva Drottning Christinas väg 16 eller Sätrabrunn kurort

Parkering: Vid Sala Silvergruva: Gruvgårdens B&B. Vid Sätrabrunn kurort: Receptionen för SPAt

I närheten