Mountainbike

Sala Knektleden - MTB Röd

Sala, Västmanlands län

Kategori

  • Nära toalett
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Redaktörens val
  • Mountainbike

Viktig information! Arbete med miljöåtgärder har inletts vid södra infartsvägen till Sala Silvergruva och i samband med det arbetet kommer delar spärras av.Avstängningen av Södra infartsvägen påverkar Mountainbike-leden Knektleden på den sträckan som går från Drottning Christinas schakt ned till Västeråsleden. MTB-leden Knektleden, vad gäller sträckan från Drottning Christinas schakt fram till Västeråsleden, kommer att vara avstängd under perioden 31 oktober till 30 april då vi utför miljöåtgärden vid södra infarten till Sala Silvergruva. Den övriga sträckan påverkas inte.

Knektleden är en charmig MTB-led som tar dig rätt igenom det gruvhistoriska landskapet vid Sala Silvergruva. Om du cyklar den nästan 7 km långa leden för första gången så blir det gärna nyfikna pauser och Kodakmoments i det spännande omgivningarna. Tex när du kommer upp på den stora rockgarden med stenmassor från åren av gruvdrift, stanna vid staketet vid Tistbrottet och kika ned så ser du modern gruvdrift som bryter dolomitmarmor/kalk än idag. Om du har ork i benen så kör ett varv till på den varierande singletracken men låt kameran vila och bara njut av en mix av teknik och flow i varierad terräng, plus en rockgarden från 1500 talet.

Cyklar du hela varvet utan sätta ned foten så är du en medelvan stigcyklist, men leden är värd att besöka även för dig som är nybörjare. De svåra partierna är inte långa om du vill leda cykeln där utmaningen är för stor. Eftersom leden går i en cirkel runt själva gruvområdet går det enkelt att korta av sin tur om nån i sällskapet vill göra en kortare variant.

Avsluta med att upptäcka Sala Silvergruva ovan och under jord. En del av Knektleden går genom ett naturreservatet Aspentorp. Där finns Silverstigen med skyltning som du kan ta del av områdets historia. Det är inte långt till Måns Ols Utvärdhus för en afterbike eller besöka den fina badplatsen. Vid värdshuset finns det sommartid ett cykelställ för MTB/racer som du har nära uppsikt från uteserveringen.

I närheten