Friluftsområden

Västerås - Björnö friluftsområde

Västerås, Västmanlands län

Kategori

  • Tysta platser
  • Idrottsplats
  • Kulturmiljö
  • Naturreservat
  • Naturvärde
  • Friluftsområde
  • Barnvagnstillgängligt
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett

Upplev ett av Västerås mest populära naturområden - Björnö Friluftsområde

Björnön är en ö med något för alla. Här finns vackra naturstigar, motionsspår i varierande längder, en familjevänlig mountainbikeled, en utmanande höghöjdsbana, härliga paddelvatten, badstränder och en riktigt smarrig wåffelbar. På vintern finns även skidspår, en plogad skridskobana och en populär pulkabacke. Hos Aktivt Uteliv kan du hyra sport- och friluftsutrustning eller hänga med på någon av deras kurser och guidade turer.

Besök Björnön över dagen eller stanna en längre period på Björnö Camping eller i en av de stugor som hyrs ut av Aktivt Uteliv. Här kan du vakna upp med betande hjortar utanför dörren och sedan ta ett svalkande dopp i Mälaren. Kom ensam, med familjen eller med jobbet på konferens. På Björnögården erbjuds moderna konferenslokaler med närhet till natur och friluftsliv.

Björnön är ett naturreservat med fascinerande natur. Naturliga löv- och barrskogar blandas med öppet ängslandskap. Klipphällar smyckar strandlinjen mot Mälaren och skapar idylliska rastplatser med utsikt över sjölivet. Utspritt runt ön finns vindskydd och grillplatser med drömska utsikter. Lyssna till den rika fågelsången, möt betande dovhjortar och njut av naturens lugn.

Björnön ligger knappa 7 km från Västerås centrum och kan nås med buss, bil och till fots. Mitt i naturen, men nära stadens puls.

Vägbeskrivning

Björnön ligger i Mälaren, precis sydöst om Västerås. Kör från Västerås på E18 mot Stockholm. Sväng av E18 vid Hällamotet, avfart 139. Följ skylt "Irsta". Sväng höger i rondellen mot Hässlö och flygplatsen. Efter 2,7 kilometer kommer en fyrvägskorsning, kör rakt. Kör knappt 300 meter, sväng vänster. Kör över bron. Vid Björnögården finns en stor parkering.

Med buss: Åk med Västmanlands läns trafik linje 2 och den stannar vid hållplatser på båda sidor om bron samt vid Björnögården.

Till fots eller med cykel: Följ Västerås strandpromenad från Central stationen. Följ Mälaren i ca 7 km tills du når Björnöbron.

Föreskrifter

Eftersom Björnön är ett naturreservat finns särskilda regler för vad du får och inte får göra i naturen. Läs mer om naturreservatet Björnön på Länsstyrelsens webbplats.

Kommunikationer

Med buss: Åk med Västmanlandsläns trafik linje 2 och den stannar vid hållplatser på båda sidor om bron samt vid Björnögården

Parkering

På Björnön finns två stora parkeringar, en vid Björnögården och en vid Björnöbadet.

I närheten