Entusiasterna gör spåren tillgängliga för fler

MTB är kul – och populärt! I Västerås lockar de stadsnära spåren i omväxlande terräng många cyklister. Det är cykelklubbens spårgrupp som ser till att alla kan ta sig över stock och sten utan problem.

I Västmanland finns fina möjligheter till rolig cykling i terrängen. Hög fart, häftiga hopp och roliga hinder lockar många cyklister ut i naturen för att testa lätta blå spår, medelsvåra röda eller utmanande svarta MTB-leder. Men ibland händer det att ett träd fallit över stigen, att rötter blivit för höga eller att den roliga lerpölen förvandlats ett veritabelt slukhål. Då rycker VCK:s spårgrupp ut.

– Intresset för MTB har exploderat! Att det är så många som cyklar sliter på spåren och behovet av underhåll ökar. Vi kan se till att det är utmanande, men inte farligt, att cykla ett spår, säger Staffan Ericsson.

Utan eldsjälar ingen cykling

Västerås Cykelklubbs spårgrupp består av ett tiotal entusiaster som tillsammans lägger hundratals timmar om året på att underhålla MTB-spår. De lägger grus, tar bort nerfallna träd, röjer sly och bygger spänger.

– Det här gör jag dels för att jag själv vill ha bra och roliga spår att cykla på, och dels för att vi har en så kul gemenskap i gruppen. Det känns fint att göra en insats både för klubben och för allmänheten, säger Roland Domfors.

Spårgruppen underhåller inte bara befintliga spår – de anlägger även nya. Då är även kommun, markägare och länsstyrelse involverade, för det gäller att ha koll på såväl fornfynd som bevaransvärda träd innan man tar fram sågen och sätter spaden i jorden. VCK har många planer för att utveckla cyklingen i Västerås:

– I Rocklundaterrängen arbetar vi för en ännu mer utvecklande MTB-arena där vi kan arrangera större tävlingar. För våra cyklande ungdomar vill vi få till en pumptrack och en teknikbana, och tillsammans med Vedbobacken satsar klubben på att lyfta downhill, säger Roland Domfors. 

Till glädje för alla i skogen

Även om spårgruppens arbete främst handlar om att skapa förutsättningar för VCK:s cyklister att träna och tävla, så är deras insatser till glädje även för andra som vistas i naturen. Och spårgruppen delar mer än gärna med sig av utrymmet.

– Vi vill att det ska finnas plats för alla i skogen, oavsett om de är hundägare, traillöpare eller cyklister. När vi är ute och jobbar träffar vi många människor och vi får mycket uppskattning från dem vi möter, säger Kennet Sundelin.

Inspiration