Vattenrening i det vilda

Under vandring i svenska fjällen är möjligheterna till säkra vattenkällor många, med gott om jokkar där du tryggt kan fylla din kåsa och dricka vattnet direkt. Tyvärr är situationen annorlunda i de västmanländska skogarna. Trots att några kallkällor kan erbjuda njutbart vatten direkt, är det alltid viktigt att rena vattnet från sjöar, bäckar och åar innan konsumtion för att undvika riskerna med mikroorganismer och bakterier.

Att rena vatten under vandringen är enkelt med rätt förberedelser och rätt utrustning.

Här presenterar vi de fyra vanligaste metoderna.

1. Filtrering

Vattenfilter är förmodligen den mest populära metoden för vattenrening bland friluftsentusiaster. Det finns olika typer, såsom pumpar, sugrör, tryckfilter och filter som kan skruvas direkt på vattenflaskor. När vattnet pressas genom filtret rensas det från de flesta bakterier och mikroorganismer, samt från ofarliga partiklar som kan göra vattnet grumligt och ge en bismak. Valet av filter beror på användningsområdet och mängden vatten som ska renas. Ett smidigt filter för dagsvandring kan vara en mindre variant som skruvas på vattenflaskan. Vid flerdagarsvandring med flera personer kan en större pump vara att föredra. Vattenfilter finns att köpa i olika prisklasser på de flesta friluftsbutiker.

2. Kokning

En av de äldsta och mest pålitliga metoderna för vattenrening är kokning. Att koka vattnet i minst en minut eliminerar de flesta bakterier och mikroorganismer, vilket gör vattnet säkert att dricka. Kokning klarar dock inte av att göra grumligt vatten klart. Även om det generellt sett är säkert att dricka grumligt sjövatten efter kokning, kan det behålla en viss bismak. Välj därför en ren och klar vattenkälla för kokning för en trevligare upplevelse. Observera att kokning endast tar död på bakterier och mikroorganismer, och inte eliminerar eventuella kemikalier. Kemikalier i naturliga vattenkällor är dock sällsynta. En stor fördel med vattenrening genom kokning är dess användbarhet även på vintern, där snö blir en utmärkt vattenkälla när den renas genom kokning.

3. Vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter är lätta att bära med sig och enkla att använda. De innehåller kemikalier som desinficerar vattnet genom att döda bakterier och andra mikroorganismer. Vattenrening med vattenreningstabletter är enkelt och effektivt, men nackdelarna är att de inte filtrerar bort partiklar som gör vattnet grumligt och att de kan ge en viss bismak av klorin. Vattenreningstabletter finns att köpa på de flesta friluftsbutiker och anvisning för varje märke finns alltid på förpackningarna.

4. UV-ljus

Med hjälp av UV-ljus är det möjligt att rena vatten från de flesta bakterier och mikroorganismer. För vandrare finns batteridrivna UV-ljusstavar som kan sänkas ned i en vattenbehållare och rena vattnet på några minuter. Om processen genomförs korrekt blir vattnet säkert att dricka, men likt vattenrening med tabletter och kokning tar inte UV-ljus bort partiklar som gör vattnet grumligt. En viss bismak från grumligt sjövatten kan alltså finnas kvar.

Oavsett vilken metod du använder för vattenrening så tänk på att ta med tillräckligt med vattenbehållare för att bära med dig vatten till nästa vattenkälla. Under varma dagar fyllda med fysisk aktivitet behöver de flesta av oss dricka 3-4 liter vätska om dagen. Därtill finns ofta ett behov av vatten för matlagning.

Med god planering och rätt utrustning kommer du varken behöva bli törstig eller magsjuk!

Inspiration