Vandring

Norberg - Norbergsleden

Norberg, Västmanlands län

Kategori

  • Cykling
  • Vandring
  • Trailrunning
  • Nära kollektivtrafik
  • Kulturstig
  • Rundslinga

Upplev Norberg och dess fascinerande historia till fots

Trakten kring Norberg är fylld av vacker natur, sagolik landsbygd och spännande spår från århundranden av bergsbruk. Norbergsleden bjuder på en inspirerande och omväxlande upplevelse av natur, kultur och historia. Till fots får du uppleva Norbergs alla höjdpunkter såsom Blå Grottan vid Klackbergs gruvfält, Polhemshjulet, Svinryggens gruvor, Veteranjärnvägen, Mossgruveparken, Nya Lapphyttan och Norbergs vackra centrum. Hela Norbergsleden är strax över 20 km, men kan givetvis kortas ner till mindre etapper. Med tanke på allt som finns att se och göra i Norberg, så genomförs Norbergsleden med fördel som en flerdagsaktivitet.

Norbergsleden är uppmärkt med röd och blå markering och längs med hela leden finns informationsskyltar som berättar om de olika sevärdheterna. Den röda markeringen avser hela Norbergsleden (20 km) medan den blå markeringen gäller för den kortare norra slingan på 10 km. Den nedladdningsbara kartan visar tydligt hur de två olika alternativen skiljer sig åt. Terrängen längs Norbergsleden är mestadels flack med undantag av några kuperade partier främst vid Klackberg, Svinryggen och Mossgruvan. Underlaget varierar från asfalt, till grusade promenadstråk och naturliga skogsstigar. Effektiv vandringstid för hela Norbergleden är 5-6 timmar men detta inkluderar inte längre stop vid sevärdheter eller mysiga caféer. Cykel är en god följeslagare för dig som är bekväm med att stundtals cykla på stigar.

Norbergsledens start är vid Norbergs Besökscentrum där du även finner parkering, museum, butik och turistinformation. Intill Besökscentrum ligger även den populära Nya Lapphyttan, en rekonstruerad medeltida hytta där du kan lära dig mer om århundradena av järnhantering i området.

Går du leden medsols är nästa besöksmål Klackbergs gruvfält och naturreservat. Vid Klackberg kan du vandra runt länge och låta dig fascineras av såväl den vackra naturen som de hisnande djupa gruvhålen. Vid Klackberg är den ”Blå Grottan” en klar höjdpunkt. Därefter följer en trevlig vandring genom skog, landsbygd och gamla kanaler fram till det imponerande Polhemshjulet. Polhemshjulet är ett stort vattenhjul som från 1770-talet drev stånggångar och pumpverk i gruvorna intill. Kort därefter når du Svinryggens gruvor som bjuder på häftiga vyer över stora gruvhål. Efter Svinryggen passerar leden sedan Veteranjärnvägen, Linnégården och Kärrgruveparken. Mossgruveparken med tillhörande Gruvmuseum följer kort därpå och bör ges tid åt utforskning. Följer du den röda markeringen och går hela Norbergsleden fortsätter leden sedan mot Norbergs centrum via den mäktiga Mimerlaven - den senaste länken till ortens tusenåriga kedja av järnhantering. Från Norbergs centrum är det sedan inte långt tillbaka till Besökscentrum.

Norbergsleden är en led fylld av sevärdheter. Hela leden kan vandras på en och samma dag, men det rekommenderas starkt att uppleva Norberg och dess omgivningar som en flerdagsaktivitet. Norberg är en vacker och sjönära småstad som bjuder på massor av trevliga caféer och matställen samt attraktiva boenden. För mer information om hur du planerar din vistelse i Norberg besök webbplatsen visitnorberg.se.

Fakta

Offentliga toaletter vid Besökscentrum Nya Lapphyttan, Storkiosken i Kärrgruvan och Tips & Tobak i centrum under öppettider.

Vägbeskrivning

Från busstationen i centrum är det ca 15 minuters promenad eller 4 minuter med bil (drygt 1 km) till Besökscentrum som är ledens startplats. Följ Malmgatan över Norbergsån ta sedan vänster och följ Västanforsvägen (skyltar mot Nya Lapphyttan) i ca. 900 meter. Sväng höger vid skylt Nya Lapphyttan och följ grusvägen i ca 200 meter. Parkering finns i direkt anslutning till Besökscentrum och Nya Lapphyttan.

Kommunikationer

Till Norbergs busstation går det buss från närmaste tågstationer (Avesta Krylbo station och Fagersta C). Buss från Avesta Krylbo station och Fagersta C är VL buss 500. Boka din resa via www.sj.se eller www.vl.se

Parkering

Avgiftsfri parkering finns vid Besökscentrum Nya Lapphyttan (vid ledens start), vid Frida Hansdotter Arena i centrum eller vid Klackbergs gruvfält och naturreservat.

Underlag

Underlaget varierar från asfalt, till grusade promenadstråk och naturliga skogsstigar. Terrängen är mestadels flack med undantag av några kuperade partier främst vid Klackberg, Svinryggen och Mossgruvan.