Friluftsområden

Sala - Svartådalen Friluftsområde

Sala, Västmanlands län

Kategori

  • Friluftsområde

Välkommen till Svartådalen Friluftsområde i Sala Kommun.

Svartådalen Friluftsområde är ett område fyllt med upplevelser för naturälskare och friluftsentusiaster. Här kan du vandra genom vackra naturreservat, paddla i Svartåns naturligt slingrade flöde och cykla längs härlig landsbygdsmiljö. Området har flera attraktiva boenden och är en utmärkt semesterort för dig som vill fly undan storstadstempot för en stund.

Området har fått sitt namn från Svartån, som börjar sin långa sträckning i detta område för att sedan fortsätta söderut till sitt utlopp i Mälaren. Svartån är en oreglerad å med ett naturligt flöde som binder ihop ett stort sjösystem längs sin färd. Varje år översvämmas Svartån och dess kringliggande flacka landskap, vilket skapar vidsträckta våtmarker. Dessa våtmarker har bidragit till att skapa en enorm biologisk mångfald och är orsaken till att fågelskådare vallfärdat till området i årtionden.

Områdets mest populära naturreservat är Hälleskogsbrännan där den stora västmanländska branden inträffade 2014. Här kan du cykla på några av de vägar som är öppna i området och se hur naturen successivt återhämtar sig från den stora branden. Vid Grävlingsberget finns ett stort utsiktstorn med kringliggande vandringsslingor, toaletter, grillplatser och vindskydd. Här finns även en slinga som är framkomlig med rullstol.

För vandrare som önskar gå en längre led med möjlighet till övernattning i vindskydd rekommenderas Svartådalsleden. Där vandrar du från Västerfärnebo till berömda Mattssons torn och tillbaka.

De som vill uppleva vackra Svartådalen från ån, kan med fördel göra det med kajak eller kanot längs kanotleden mellan Västerfärnebo och Edens Garden's Bed and Breakfast. Edens Garden erbjuder både uthyrning och transport av kanoter.

För dig som önskar bo kvar i området finns flera alternativ. Du som önskar lyxa till din vistelse med SPA-besök tar med fördel in på Sätra brunn SPA och Konferens. Andra charmiga boenden i området finner du bland annat hos Edens Garden B&B, Fallängetorp för Fä & Folk och Per Persgården.

Inte långt från Svartådalen Friluftsområde har du staden Sala som har ett stort utbud av upplevelser, trevliga boenden och härliga restauranger och fik.

Välkommen till Svartådalen Friluftsområde!

Föreskrifter

Tänk på att i Svartådalen Friluftsområde finns flera naturreservat där särskilda regler kan finnas för vad du får och inte får göra. Mer information om varje naturreservat finns på Länsstyrelsen Västmanlands Webbplats.


Kommunikationer

Med Västmanlands länstrafik (VL) kan du åka buss till Västerfärnebo och Salbohed från Sala och Norberg. Se busstider viawww.vl.se

I närheten