Paddling

Svartån, Västerfärnebo - Salbohed - Fläckebo - Edens Garden

Sala, Västmanlands län

Kategori

  • Paddling

En paddlingstur i Svartån längs sträckan Västerfärnebo - Salbohed - Fläckebo och Edens Garden är en fantastisk naturupplevelse som bjuder på ett varierat djurliv och storslagna vyer över våtmarker, nyckelbiotoper, skog och kulturlandskap. Längs din färd finns chanser att se såväl bäver som älgar, rådjur och havsörn. Därtill är Svartådalen ett drömlandskap för fågelentusiaster. Kom hit med din egna kanot eller låt Edens Garden stå för både uthyrning och transport. Edens Garden är ett naturnära Bed & Breakfast som dessutom arrangerar guidade bäversafarin.

Svartån är ett vackert och naturligt vattendrag som slingrar sig genom hela Västmanland, från Norberg i norr till Västerås i söder där den rinner ut i Mälaren. Längs sin färd mynnar Svartån ut i flera mindre sjöar, såsom vackra Fläcksjön som passeras längs denna led.

Sträckan mellan Västerfärnebo, Salbohed, Fläckebo och Edens Garden är kanske den mest lättpaddlade delen av Svartån. Ingen del av leden är särskilt strömt och det finns inga dammar eller forsar där du behöver göra lyft. Det är bara att lägga i din kanot eller kajak vid någon av isättningsplatserna och paddla i valfri riktning. Väljer du att paddla hela sträckan från Västerfärnebo till Hällsjö är det en 23 km lång tur som tar minst 5 timmar att paddla i kanadensare. Edens Garden kan tipsa om enklare familjeturer.

En höjdpunkt längs leden är vackra Fläcksjön som är beryktad både för sitt stora fågelliv och för det vackra slott som är beläget på en liten ö mitt i sjön. Den vackra 1800-tals paviljongen på Braheholmen är egentligen inte ett "riktigt" slott, utan en minnesbyggnad för ett tidigare slott som stått på platsen. Minnesbyggnaden är idag öppen för allmänheten och är en perfekt plats för att öppna din medtagna matsäck.

Börjar du turen i Västerfärnebo rekommenderas starkt att du besöker det populära "Fiket i Färnebo" som serverar såväl bullar, pajer och räkmackor.

Välkommen hit!

Vägbeskrivning

Använd naturkartans GPS-funktion för att hitta till de olika parkeringsplatserna och isättningsplatserna längs med leden.

Parkering

Parkering finns i olika storlekar intill de olika isättningsplatserna längs med leden. Använd kartfunktionen i naturkartan för att hitta till lämplig parkering för dig.

För att underlätta parkeringsfrågan kan Edens Garden assistera med både transport och uthyrning av kanoter.

I närheten