Friluftsområde

Västerås - Ängsö Friluftsområde

Västmanlands län, Västerås

Kategori

  • Kulturreservat
  • Tysta platser
  • Naturreservat
  • Naturvärde
  • Friluftsområde
  • Rullstolsvänligt
  • Barnvagnstillgängligt
  • Nära parkering
  • Nära toalett
  • Vandrarvänlig

Två mil sydost om Västerås och strax över en timmes bilkörning från Stockholm finner du vackra Ängsö Friluftsområde. Med sin vackra skärgård är Ängsö ett populärt friluftsområde både sommar och vinter. Här kan du vandra i skog och mark, cykla, åka skridskor, segla, bada, paddla kanot, fiska, göra naturstudier – ja listan kan göras lång!

Ängsö Friluftsområdet har sex olika vandringsleder som tar dig genom varierande natur och ett fascinerande kulturlandskap med ålderdomlig prägel. Vandraren möter såväl löv- och barrskog, ekbackar, sjönära klipphällar, öppna landskap, betesmarker, praktfulla gårdar och idylliska torpmiljöer. Det varierande landskapet bidrar till en unik flora och fauna.

Ängsös sex vandringsleder är mellan 1,5 - 8,5 km långa och är mycket välmarkerade. Samtliga leder är rundslingar och kan mycket väl länkas samman till egna varianter. Går du alla leder i ytterkant går du Ängsö runt, vilken är en runda på 23 km. Längs med lederna möter du flera vackra rastplatser med eldstäder och torrdass. Lederna följer mestadels naturliga skogstigar som bitvis är rotfyllda och något steniga. Terrängen är övervägande flack men en del kuperade partier förekommer. För den som önskar färdas på mer tillgängligt underlag finns det gott om grusade vandringsstråk kring Ängsö Slott. Där tar du dig även runt i omgivningarna med såväl barnvagn som rullstol.

De sex vandringslederna är Tjärnrundan (5 km), Kulturstig Berg (1,5 km), Prästgårdsrundan (6 km), Grevens stig (2,3 km), Utörundan (7,5 - 8,5 km) och Bryggrundan (3 km). Mer information om varje vandringsled finns i kartgränssnittet. Nedladdningsbara kartor med beskrivning i pdf-format finns även via länken nedan.

På Ängsö finns mycket att uppleva! Kom hit över dagen eller stanna för ett flerdagarsäventyr. Boendemöjligheter finns i allt från camping till stuguthyrning och Bed & Breakfast. Lokala företagare erbjuder även konferensmöjligheter. Centralt på ön finns Ängsö slott som erbjuder slottsguidningar, lunch och fika. På öns södra del finns det lokala fiskeriet Ängsö Fisk och fiskarfruns Café. På Ängsö Golfklubb strax norr om ön går det bra att både golfa och äta god mat och fika. Ängsö-friluftsområde förvaltas av Westmannastiftelsen och på deras webbplats går det att läsa mer om friluftsområdets stora utbud av service och aktiviteter.

Tänka på att Ängsö Friluftsområdet är en del av Ängsö Naturreservat och det kan finnas särskilda regler för vad du får och inte får göra i naturen. Följ alltid anvisningar på skyltar och rådfråga webbplatsen för Länsstyrelsen Västmanlands Län för mer information.

I närheten