Vandring

Västerås - Ängsö runt

Västerås, Västmanlands län

Kategori

  • Vandring
  • Trailrunning
  • Nära toalett
  • Rundslinga

Ängsö friluftsområde finns många vackra leder att vandra. Rundorna utgår från parkeringsplatser och kan vandras i valfri riktning och omfattning. För dig som letar efter en längre tur kan flera av Ängsös leder kopplas samman. Går du alla leder i yttervarv så vandrar du Ängsö runt. Ängsö runt är 23 riktigt härliga kilometer som visar upp det allra bästa av ön. Under en heldag vandrar du i varierad natur och får uppleva sjönära berghällar, naturliga blandskogar, vackra beteshagar och idylliska torpmiljöer.

Lederna på Ängsö är välmarkerade med orangea markeringar på träd och stolpar. Där de olika lederna går ihop och möts finns skyltning som berättar om vilken led som går åt vilket håll. Eftersom Ängsö runt är en sammansättning av flera kortare leder finns ingen skyltning som namnger just Ängsö runt. För att navigera vid ledmöten rekommenderas därför att du laddar ner Naturkartans app och använder GPS-funktionen i kartan.

Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar i flack terräng. Med lagom långa raster och med ett lugnt tempo tar det ca 8 timmar att vandra de 23 km som utgör Ängsö runt. Traillöpare kan givetvis ta sig an leden snabbare än så. Längs leden finns flera utedass och massor av trevliga rastplatser och grillplatser.

Om Ängsö runt känns som ett lite för stort projekt går det givetvis bra att koppla samman Ängsös leder till en egen variant. För detta rekommenderas att ladda ner Naturkartans app och använda GPS-funktionen i kartan. Ängsös sex markerade vandringsleder är Tjärnrundan (5 km), Kulturstig Berg (1,5 km), Prästgårdsrundan (6 km), Grevens stig (2,3 km), Utörundan (7,5 - 8,5 km) och Bryggrundan(3 km). Mer information om varje vandringsled går att få genom att klicka på leden i kartgränssnittet. Nedladdningsbara kartor i pdf-format finns även via länken nedan.

På Ängsö finns mycket att uppleva! Kom hit över dagen eller stanna för ett flerdagarsäventyr. Boendemöjligheter finns i allt från camping till stuguthyrning och Bed & Breakfast. Lokala företagare erbjuder även konferensmöjligheter. Centralt på ön finns Ängsö slott som erbjuder slottsguidningar, lunch och fika. På öns södra del finns det lokala fiskeriet Ängsö Fisk och fiskarfruns Café. På Ängsö Golfklubb strax norr om ön går det bra att både golfa och äta god mat och fika. Ängsö-friluftsområde förvaltas av Westmannastiftelsen och på deras webbplats går det att läsa mer om friluftsområdets stora utbud av service och aktiviteter.

Tänk på att Ängsö är ett naturreservat och att det kan finnas särskilda regler för vad du får och inte får göra i naturen. Följ alltid anvisningar på skyltar och rådfråga webbplatsen för Länsstyrelsen Västmanlands Län för mer information.

Vägbeskrivning

Ängsö ligger ca 20 kilometer sydost om Västerås och strax över en timmes bilkörning från Stockholm. Ängsö har åtkomst med bro.

Från Västerås, kör på E18 mot Stockholm. Sväng av vid Hällamotet, avfart 139. Följ sedan skyltningen mot Irsta. Fortsätt genom Irsta och sväng höger vid skyltningen mot Ängsö. Följ skyltningen på mot Ängsö.

Från Stockholm, kör på E18 mot Oslo. Sväng av vid avfart 140. Följ skyltningen mot Ängsö.

Föreskrifter

Tänk på att Ängsö är ett naturreservat och det kan finnas särskilda regler för vad du får och inte får göra i naturen. Följ alltid anvisningar på skyltar och rådfråga webbplatsen för Länsstyrelsen Västmanlands Län för mer information.

Underlag

Naturliga skogsstigar blandat med partier på grusväg.

I närheten