Utemat

Utemat är alltid godast och alla kan bli en friluftskock!

Att njuta av ett mål mat som en själv har tillagat ute i det fria är ofta en höjdpunkt under en tur i naturen. Utemat är alltid godast och alla kan bli en friluftskock!

I den här texten får du ta del av våra bästa tips för att komma igång med utematlagningen, sedan är det bara att testa sig fram. Givetvis bjuder vi på några smarriga utematlagningsrecept i slutet.

Grunderna

Den stora skillnaden mellan vanlig matlagning och utematlagning är frånvaron av ett fullutrustat kök. När vi lagar mat ute i naturen måste vi bära med oss allt vi behöver och därför behöver vi tänka till. Vi behöver tänka på vad vi faktiskt behöver och vad vi kan undvara genom att vara lite kreativa. Behöver du en färsk lök eller duger det med lökpulver? Behöver du en skärbräda eller kan du skära mot en tallrik? Behöver du en tallrik? Genom att ställa dessa frågor kan vi göra utematlagningen enklare, och även transporten dit.

Köksutrustning

Förutom att minimera mängden köksutrustningen att bära ut bör vi också tänka på vilken typ av köksutrustning vi tar med. En gjutjärnsgryta fördelar värmen i grytan väldigt bra, men den är väldigt tung att bära med. Aluminium är lättvikt men inte särskilt hållbart. Rostfritt stål är ett bra mellanalternativ.

Förutom materialet på din köksutrustning är också formen viktig. Är din panna för platt är det lätt att du tappar en stor del av din mat i elden när du rör runt. Med en wok får du behålla mer av maten, men den är svårare att packa med. Som mycket annat bland friluftsutrustning så handlar det om kompromisser.

Att torka mat

Om du ska ut och vandra och vill få ner vikten på din packning kan du överväga att torka din utemat innan turen. I en vanlig ugn kan du både torka färdiga rätter och enskilda råvaror såsom kött, fisk och grönsaker. Till exempel kan du torka en helt vanlig köttfärssås hemma genom att sprida ut den färdiga såsen på en plåt med bakplåtspapper. Sedan torkar du såsen i ugnen under natten på 50° C och med en liten sked som håller ugnsdörren lite på glänt för extra ventilation. Internet är fullt med tips på goda rätter som du enkelt torkar hemma.

Att laga mat över eld

Det första du bör tänka på om du ska laga mat över öppen eld är att elda säkert. Om att elda säkert kan du läsa i vår artikel här (länk till vår artikel om att elda säkert). Där kan du också läsa mer om olika sätt att starta en eld.

Fördelen med att laga mat över öppen eld är att du kan få plats med flera stora kokkärl och laga mat för en stor grupp, givet att du är vid en stor eldstad. En utmaning med matlagning över eld är att kontrollera temperaturen. Temperaturen reglerar du antingen genom att kontrollera storleken på elden eller genom att justera avståndet mellan elden och kärlen.

Ett grillgaller är alltid bra att ha för att ställa din panna eller kokkärl på. Givetvis går det att ställa en panna direkt i elden men då blir den ofta för varm. Grillgallret kan du å andra sidan höja och sänka med hjälp av stenar och andra material.

Att laga mat på friluftskök

Om du inte ska tillaga din mat över öppen eld så är alternativet ett friluftskök. Det klassiska friluftsköket är spritköket från Trangia. Idag har dock T-spriten som bränsle blivit utbytt mot den överlägsna gasen. Ett gaskök är enkelt att starta, reglera värmen på, och det lämnar inget sot efter sig. I friluftsbutiker finns idag nästan lika många varianter på friluftskök med gas som det finns schampoflaskor i en matbutik. Om ett nytt friluftskök står på din inköpslista är det viktigaste rådet att köpa ett friluftskök med rätt storlek. Friluftskök idag finns för en till fyra personer.

Omtanke i naturen

De flesta vet att man absolut inte ska slänga plast, glas eller metall ute i naturen. Dessa material bryts inte ner av naturen och kan ligga kvar och skräpa i generationer. Däremot är det många som inte tänker på att även matavfall inte försvinner direkt utan ligger kvar och ser dåligt ut i flera månader. Så var en schysst friluftskompis och tänk på följande råd:

  • Släng inte ditt matavfall direkt i naturen. Gräv en liten grop långt borta från vandringsleden för att gömma ditt matavfall i.

  • Diska inte direkt i sjön eller bäcken. Ta med lite vatten i en behållare och diska på en plats där matavfallet inte stör. Igen vill bada bland dina gamla makaroner.

Recept

Internet är fullt av smarriga recept för utematlagning. Här kommer några favoriter för att komma igång.

Indisk curry med grillat naanbröd

Detta är ett recept som utvecklats och förfinats i skogarna som omger Gruvdammsrundan i Sala. Det är en rätt som kräver en del arbete men som passar bra för större grupper och är lätt att tillaga i stora kokkärl.

Tid: ca 1 timme

Ingredienser för recept till 4 personer:

  • 2-3 matskedar matolja

  • 1 påse kryddmix - Santa Maria’s Garman Masala

  • Salt och chilikrydda

  • 1 stor gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 liten bit ingefära

  • 1 näve färsk koriander

  • 1 gul paprika

  • 1 liten broccoli

  • 8 medelstora champinjoner

  • 1 påse färsk bladspenat

  • 1 burk krossade tomater (400 g)

  • 1 burk kokta kikärtor (320 g)

  • 1 burk Mango Chutney

  • 1 liten burk Creme Fraiche

  • 4 färdiggräddade naanbröd (Santa Maria’s)

Utrustning:

  • Eld

  • Ett stort kokkärl, t ex en gryta, wok eller kastrull

  • En slev

  • En kniv med skärbräda

  • Grillhandskar

  • Grillgaller för naanbröden

  • Tallrikar/kåsor

  • Bestick/spork

Tillagning:

  1. Eftersom den här rätten kräver ett ganska stort kokkärl tillagas den bäst över öppen eld och inte över friluftskök. Börja med att starta elden och låt elden brinna ner till lämplig storlek. Lämplig storlek beror på om du har ett galler att ställa ditt kokkärl på. Om du måste ställa kokkärlet direkt i elden så vänta tills elden slocknat och endast en stadig glödbädd består.

  2. Finhacka löken, vitlöken och ingefärabiten. Hacka svampen, paprikan och broccolin i valfritt stora bitar, men tänkt på att grytan ska ätas med bröd.

  3. Börja med att steka löken i oljan. Kontrollera så att temperaturen inte är för varm och att löken bränns. Anpassa kokkärlets avstånd till elden.

  4. När löken blivit lite glansig så tillsätt vitlöken och kort därefter kryddmixen och ingefäran. Rör runt.

  5. När kryddorna har stekts en knapp minut kan du tillsätta paprikan, svampen och broccolin.

  6. När grönsakerna har fått en liten stekyta (tiden beror på temperaturen i kokkärlet) är det dags att tillsätta de krossade tomaterna.

  7. Koka grytan tills grönsakerna har fått en önskad konsistens. Tillsätt vid behov nån deciliter vatten.

  8. Smaksätt med salt och chilikrydda efter egen preferens.

  9. Tillsätt de färdigkokta kikärtorna och bladspenaten strax innan du känner att grytan är klar.

  10. Hacka den färska koriandern och tillsätt direkt i grytan eller servera vid sidan av.

  11. Grilla det färdiga naanbrödet på galler över glöden tills den fått en härlig brun yta.

Servering:

Servera grytan med Creme Fraichen och Mango chutneyn vid sidan av. Doppa naanbrödet i grytan och njut. Kåsor/tallrikar och bestick.

Latmaskens Svamprisotto

Det här är en klassiker för de som föredrar när det går snabbt och enkelt.

Tid: 10 minuter

Ingredienser:

  • Snabbris

  • Varma Koppens svampsoppa

  • Vatten

  • Alternativ: Använd “risini” istället för snabbris. Risini är en typ av pasta format som riskorn.

Utrustning:

Använder du snabbris går rätten att tillaga med hjälp av en matkåsa och en termos med hett vatten. Använder du risini behöver pastan koka i ca 10 minuter. Då behöver du koka risotton i ett friluftskök eller i ett kokkärl över öppen eld.

Tillagning:

Koka upp valfri mängd svampsoppa. Tillsätt lämplig mängd snabbris eller risini och koka enligt instruktioner.

Servering:

Ät med sked direkt ur kokkärlet.

Gourmet kockens svamprisotto

Här är ett recept för dig som inte har något emot ta ta med några extra ingredienser för att få till det där extra smaklyftet.

Tid: ca 30 min

Ingredienser för 2 pers:

  • 1-2 msk olivolja

  • 1,5 dl avorioris

  • 1 schalottenlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 10 g torkad svamp (eller ca 100 g färsk svamp)

  • 2,5 dl svampbuljong (en halv tärning)

  • Parmesan

  • En skvätt torrt vitt vin

Utrustning:

Rätten går att tillaga i ett kokkärl över öppen eld eller i ett friluftskök. Därtill behöver du en liten kåsa eller behållare för att blanda buljongen i. Om du inte skurit löken och svampen hemma behöver du också en kniv och något att skära mot.

Tillagning:

  1. Blötlägg den torkade svampen innan tillagning (om du inte använder färsk svamp)

  2. Stek försiktigt den hackade löken och svampen med olja i botten av ett kokkärl.

  3. Häll i riset och vinet och fräs långsamt under omrörning

  4. Pytsa i buljongen lite i taget.

  5. Efter ca 15 minuter bör det vara lagom grötigt och klibbigt

  6. Avsluta med att strö över parmesanosten och tillsätt eventuellt lite extra olivolja.

Servering:

Servera i din handtäljda matkåsa med träslev. Avnjutes bäst med ett kåsa svalt torrt vin.

Bon appétit!

Inspiration