Vandring

Sala - Gruvdammsrundan

Sala, Västmanlands län

Kategori

  • Vandring
  • Nära toalett
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Rundslinga
  • Kulturstig
  • Trailrunning

Gruvdammsrundan är en sjönära och familjevänlig vandringsled som börjar och slutar i den anrika gamla gruvstaden Sala. Leden tar dig genom rogivande skogar, över vilsamma mossmarker och längs med flera bad- och fiskevänliga sjöar. Leden passar utmärkt för dig som vill uppleva en blandning av idyllisk landsbygd, vacker natur och fascinerande historia. Det stora vattensystem du får uppleva var tidigare en omistlig del av stadens gamla silverproduktion. Gruvdammsrundan kan genomföras i sin helhet (26 km) på en till två dagar, men också kortas ner till mindre etapper – den nedre slingan (22 km) eller den övre slingan (11 km). Övernattningsmöjlighet finns vid natursköna tältplatser och vackert belägna vindskydd.

Terrängen längs Gruvdammsrundan är varierad. Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar, men några etapper går längs preparerade gångbanor och grusvägar. Terrängen är flack och spänger och broar tar dig tryggt över blötare partier. Längs med leden finner du fyra trevliga vindskydd med eldstad, fyra utedass, och en mängd trevliga rastplatser. Naturliga tältplatser finns det gott om vid vackra Järndammen, men också intill vindskydden vid Olof-Jons damm. Under sommarhalvåret finns dricksvatten att fylla på vid Järndammsstugan, vilken är tydligt markerad från leden. För att hitta längs Gruvdammsrundan följer du orangea markeringar på träd och stolpar

Hela Gruvdammsrundan är 26 km lång och tar 7-9 timmar att vandra beroende på antal raster. Samtidigt finns möjlighet att korta ner Gruvdammsrundan via den alternativa etapp som delar rundslingan och passerar Gräskärret. Med start och avslut i Stadsparken är Gruvdammsrundans nedre slinga 22 km lång och tar 6-7 timmar att vandra. Gruvdammsrundans övre slinga, med start och avslut vid Järndammen, är endast 11 km lång och tar ca 3 timmar att vandra. Var uppmärksam på skyltningen mot Grässkärret respektive Järndammen vid de två korsningarna för att välja rätt etapp.

Från Salas stadspark börjar Gruvdammsrundan vid en liten skylt bakom minigolfbanan. Därefter följer leden en av de gamla vattenkanalerna till Mellandammen. Här får du välja om du vill gå leden motsols eller medsols. Vilket håll du än väljer kommer du inledningsvis att gå några kilometer genom idyllisk svensk landsbygd innan leden tar dig djupt in i de västmanländska skogarna och bland de gamla vattendragen.

Om du anländer med tåg eller buss till Sala får du inte missa att besöka Café Jernvägen som ligger vid Salas gamla stationsbyggnad. Cafe Jernvägen serverar inte bara fika utan även härliga luncher och middagar och har ett brett utbud av öl och vin. Längre fram passerar leden det berömda utvärdshuset Måns Ols som bjuder på en fantastik utsikt över sjön Långforsen. Det familjedrivna utvärdshuset är berömt för sin husmanskost baserad på lokala råvaror och serverar såväl fika som utsökta lunchbufféer och á la carte.

För dig som vill förlänga din vistelse i Sala finns en rad trevliga boenden att välja bland. Vid Sala silvergruva bor du mitt i historisk gruvmiljö på hemtrevliga Gruvgårdens Bed & breakfast. För dig med tillgång till bil och som gillar djur rekommenderas det familjedrivna Norrängens Alpacka Boutiquehotell. Det lilla hotellet är lantligt placerat en bit utanför Sala och känt för sina exotiska alpackor som besökare erbjuds ta med på skogspromenader. För dig som önskar bo i tält eller husbil passerar Gruvdammsrundan den charmiga Silvköparens Camping.

Önskar du uppleva Gruvdammsrundan med guide och lära dig mer om friluftsliv erbjuder det lokala aktivitetsföretaget Outdoor Vagabond guidade turer längs med leden.

För mer information om vad silverstaden Sala har att erbjuda besök www.destinationsala.se

I närheten