Paddling

Västerås - Björnön runt

Västerås, Västmanlands län

Kategori

  • Paddling
  • Rundslinga

Paddla runt Västerås pärla - Björnön

Att paddla runt Björnön i Mälaren strax utanför Västerås är en sann klassiker. Rundturen är 11 km och utgör en lämplig dagsetapp för nybörjare. Nybörjare ska dock veta att denna tur tar dig ut på utsidan av Björnön där du kan vara utsatt för både vind och båtvågor. Rundturen är graderad som en medelsvår paddling men om det blåser stiger svårighetsnivån på turen avsevärt.

Du kan givetvis börja din paddling runt Björn vid vilken brygga eller strandkant som helst, men en beprövad favorit är vid Hässlösundet strax intillBjörnögården. Vid Björnöngården finner du både toaletter,parkering och busshållplats. Här kan du också börja eller avsluta din paddlingstur med en härlig lunch eller fika på Björnöns egna Wåffelbar. Behöver du hyra kajak eller kanot kan du göra det här genom Aktivt uteliv som håller till vid Björnögården. Aktivt uteliv erbjuder även guidade dagsturer och kurser inom paddling.

Oavsett vart du börjar eller avslutar din paddling runt Björnön så finns det gott om strandhugg och bryggor runt hela ön där du kan gå i land för en fika eller rast. En bit i från Björnöns sydvästra strandkant finner du den obebodda ön Stora Skärplingen. Detta är en charmig liten ö som utgör en perfekt raststopp på din paddling runt Björnön. Kliva i land kan du göra vid den lilla sandstranden.

Att paddla runt Björnön är en härlig dagsetapp men givetvis går det utmärkt att göra denna paddling som en del av ett längre besök på Björnön och i Västerås. På Björnön Friluftsområde finns både camping och stugby där du kan spendera natten.

För mer att göra i Västerås besök webbplatsen för Visit Västerås

I närheten