Vandring

Fagersta - Landsbergstriangeln

Fagersta, Västmanlands län

Kategori

  • Vandring
  • Rundslinga
  • Trailrunning

Istidsgrottor, drömska skogar och storslagna vyer

Den mycket populära Landsbergstriangeln är en 16 kilometer lång rundvandring som följer delar av berömda Bruksleden. Vandringen går genom drömska skogar och passerar flera vackra sjöar och vattendrag. Spår efter gamla tiders bergsbruk förgyller vandringen och för med sig en känsla av förundran. Vid den korta avstickaren Issjöstigen finns spår efter istiden i form av en vacker kanjon och en häftig blockstensgrotta – väl värt den extra kilometern! En stor höjdpunkt är givetvis Landsberget med sin storslagna utsikt över nejden – den bästa utsikten får du 300 meter från huvudleden på stigen ned mot Issjöstigen och Landsbergets nedre parkeringsplats.

Landsbergstriangeln är en välmarkerad led och mycket enkel att följa. Ledentréer med karta finns placerade vid övre parkeringen vid Landsberget samt parkeringen vid Trummelsberg. Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar med en del sten och rötter. Leden består till största del av milt kuperad terrängen, undantaget är backen upp till Landsberget från nedre parkeringen som är en rejäl backe. Spänger och broar finns på flera platser. Observera att det inte finns någon broövergång vid Sågsjön, detta på grund av att en damm brustit. Var försiktiga vid passage på den av allmänheten upprättade övergången.toppen av Landsberget finns ett vindskydd med grillplats och vid sjön Stora Trehörningen finns en liten övernattningsstugamed tillhörande grillplats. Därtill finns ett stort antal naturliga rastplatser kring sjöar och vid utsiktsplatser. Räkna med att vandringen består av 4-5 timmar aktiv vandringstid, därtill får du lägga till tid för raster och fikastopp.

Vandringen runt Landsbergstriangeln kan inledas vid parkeringen intill hyttområdet Trummelsberg eller vid den övre eller nedre parkeringen norr om Landsberget. Härifrån kan du välja att gå leden medsols eller motsols. Den lilla avstickaren Issjöstigen är väl värt ett besök och markering för att hitta stigen finns från huvudleden kring Landsberget. Issjöstigen är ca 500 m lång och sträcker sig från en korsning på huvudleden 150 m nordväst om Landsbergetstopp och ned till en korsning på den stig som går mellan Landsbergetstopp och den nedre parkeringen.

Ett besök vid Landsbergstriangeln inbjuder givetvis till ett förlängt besök i trakten. I Fagersta finns flera trevliga kaféer och matställen, attraktiva boendealternativ och givetvis ett sort utbud av friluftsaktiviteter. Besök gärna kommunens egna webbplats för mer information om vad du kan uppleva och göra i Fagersta.