Vandring

Arboga, Lasse-Maja spåret

Arboga, Västmanlands län

Kategori

  • Löpning
  • Vandring
  • Trailrunning
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett
  • Rundslinga

Lasse-Maja spåret i Arboga är en riktigt trevlig och välskött led som passar utmärkt för både vandring och löpning. Leden går genom varierad natur i skogarna söder om Arboga. Hela spåret är 23 km men det är möjligt att båda korta ner och förlänga rundan genom att hoppa på andra angränsande leder. Långdistanslöpare eller vandrare som vill övernatta i Arbogas skogar kan förlänga rundan genom att hoppa på den populära Tjurlångsleden. För löpare som söker kortare spår finns flera varianter som utgår från Skidstugan.

Namnet på leden kommer från den kända 1800-tals tjuv i klänning som spenderade sina sista år i Arboga. Leden är också plats för den populära löpartävlingen Lasse-Maja loppet som har arrangerats här sedan mitten på 70-talet.

Eftersom leden går att anpassa i längd så är detta en led som passar en stor målgrupp - från barnfamiljer till långdistanslöpare. Leden är väldigt välmarkerad och följer huvudsakligen naturliga skogsstigar. Bitvis följer leden grusade körvägar i landsbygdsmiljö och endast stundtals följer leden asfalt. Rastplatser med grillplats finns vid Maxelmossen och Skidstugan. Vid Maxelmossen finns dessutom ett utedass.

Leden börjar vid Ekbackens IP i Arboga och är markerad med distansangivelser för att du ska följa leden medsols. Samtidigt går det också jättebra att parkera och börja leden vid Skidstugan.

Passa gärna på att utforska mer av Arbogas stadskärna i samband med din vandring. Staden är känd för sina välbevarade kullerstensgator, medeltida torg och gamla ågårdar. På flera av stadens mysiga caféer och restauranger kan du sitta utomhus och avnjuta den speciella atmosfären runt Arbogaån.

Mer om vad som finns att se och göra på kommunens webbsida

Kommunikationer

Ledstarten vid Ekbackens IP ligger endast en 1,8 km lång promenad från Arboga station. Till stationen kan du enkelt boka din biljett via www.sj.se eller www.vl.se.

Parkering

Parkering finns vid Ekbackens IP i Arboga och vid Skidstugan.

Underlag

Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar i ganska kuperad terräng. På vissa delar av leden förekommer grusad körväg samt några korta sträckor längs asfalt.

I närheten