Vandring

Arboga - Tjurlångsleden

Arboga, Västmanlands län

Kategori

  • Vandring
  • Trailrunning
  • Nära parkering
  • Nära toalett

Tjurlångsleden är en 10 km lång vandringsled som tar dig genom ett varierat skogslandskap runt sjön Tjurlången utanför Arboga. Du vandrar hela tiden nära vattnet och chansen att se fåglar och vilda djur är stor. Tydliga spår efter bäver finns i vattendragen strax norr om Tjurlångsgården. Leden passerar även ruinerna efter den gamla fornborgen Halvarsborgen där flera intressanta informationsskyltar finns placerade. Tjurlångsleden är en perfekt dagsutflykt för dig som vill uppleva en sjönära vandringsled i närhet av den vackra småstaden Arboga.

Tjurlångsleden är en välmarkerad led som uteslutande följer skogsstigar. Terrängen är flack, men en del steniga och rotfyllda partier förekommer. Längs med leden finns tre vackert belägna vindskydd med tillhörande eldstäder. Inga officiella badplatser finns intill Tjurlången, men möjlighet till bad finns vid välvalda platser där leden möter sjön. Ett hundbad finns vid stranden i närheten av Halvarsborgen. Längs leden finns tre torrdass.

Tjurlångsleden ligger knappa 5 km utanför Arbogas stadskärna och det är möjligt att vandra hit via det populära löpspåret Lasse Maja. För dig som kommer med bil finns en ledstart med parkering vid Arboga golfklubb och en vid den gamla fornborgen Halvarsborgen. Vid Arboga Golfklubb kan du dessutom njuta av en härlig lunch eller fika.

Passa gärna på att utforska mer av Arbogas stadskärna i samband med din vandring. Staden är känd för sina välbevarade kullerstensgator, medeltida torg och gamla ågårdar. På flera av stadens mysiga caféer och restauranger kan du sitta utomhus och avnjuta den speciella atmosfären runt Arbogaån.

Mer om vad som finns att se och göra på kommunens webbsida

Vägbeskrivning

Till fots: Strax söder om Arbogas stadskärna passerar löpspåret Lasse-Maja. Följ det välmarkerade löpspåret västerut i 4 km så ansluter spåret med Tjurlångsleden.

Med buss: Från Arboga station går det att förbeställa buss via www.vl.se

Med bil: Ledstarterna vid Halvarsborg och Arboga golfklubb nås med bil via gamla Örebrovägen 5 km väster om Arboga.

Kommunikationer

Från Arboga station går att förbeställa buss via www.vl.se

Parkering

Parkering finns vid ledentrén vid Halvarsborg och samt vid Tjurlångens västra sida med infart vid Arboga golfklubb.

Underlag

Naturliga skogsstigar och en del steniga partier. Flack terräng.

I närheten