Vandring

Surahammar - Rövallsrundan

Surahammar, Västmanlands län

Kategori

  • Vandring
  • Trailrunning
  • Rundslinga

Rövallsrundan är en vacker rundslinga på ca 19 km och följer utvalda etapper av Bruksleden i skogarna utanför Surahammar. Rundslingan har sin början och slut vid Surahammars Golfrestaurang där du kan njuta av en härlig lunch eller fika innan eller efter din vandring. Här finns också en stor parkeringsplats.

För dig som tycker om att vandra lite längre är rundslingan en utmärkt dagsetapp på ca 5 timmar aktiv vandringstid. För dig som föredrar kortare dagsetapper kan rundslingan delas upp på två dagar med övernattning i tält, eller i den charmiga och rustika Rövallskojan som gett namn åt leden. Rövallsrundan uppskattas också av Traillöpare som är vana med lite busigare terräng.

En vandring längs Rövallsrundan bjuder på en fantastisk naturupplevelse. Du vandrar mestadels inne i skogen där naturen skiftar från barrskog till blandskog och partier med myrmarker. Du passerar också den vackra Toftsjön där du med fördel kan ta en paus vid det vindskydd som är vackert placerat intill sjön och har tillhörande eldstad. Längs din vandring passerar du även genom naturreservatet Rövalls- och Stingmossen där utsikten från Stingberget är en av höjdpunkterna.

Terrängen längs Rövallsrundan följer mestadels naturliga skogsstigar. Dessa är ofta rotfyllda och bitvis steniga. Broar och spänger tar dig säkert över bäckar, vattendrag och blötare parter. Terrängen är till största del flack men kortare kuperade partier förekommer. Leden är graderad som blå (medel) på svårighetsskalan. Ett utedass finns vid Rövallskojan

För att navigera dig fram längs Rövallsrundan följer du orangea markeringarna på träd och stolpar. Dessa markerar bruksleden som Rövallsrundan är en del av. För att inte vandra vidare på Bruksleden till Ramnäs, Västerås eller Hallstahammar så måste du vara uppmärksam vid dessa tre vägskäl. För att hamna rätt vid vägskälen så ska du följa de gula skyltarna med texten "RR" som markerar Rövallsrundan. Givetvis rekommenderas att du har naturkartans app installerad på din telefon så att du kan följa din position på leden via gps.

För dig som rest en bit för att ta dig till Surahammar rekommenderas starkt att du förlänger din vistelse i denna charmiga bruksort. På kommuns webbplats för besökare finns mer information om vad som här finns att se och göra. Boende i lyx kan du uppleva bland annat på Schenströmska herrgård eller Wirsbo herrgård. Om du är mer nyfiken på boende i genuin gårdsmiljö rekommenderas Ulvsbomuren.

Vägbeskrivning

Starten på Rövallsrundan ligger vid Surahammars Golfrestaurang intill väg 66 ca 20 minuter norr om Västerås. Det går också jätte bra att anlända till Surahammar station med kollektivtrafik (buss och tåg) och gå de ca 3 km från stationen till golfrestaurangen.

Föreskrifter

Tänk på att aldrig elda i naturen om eldningsförbud råder. Detta kan du finna information om krisinformation.se

För information om hur du eldar på säkert och med hänsyn. Läs Trails of Västmanlands artikel om att elda i naturen.

Kommunikationer

Ta dig enkelt till Surahammar station med kollektivtrafik (buss och tåg) och gå de ca 3 km från stationen till golfrestaurangen.

Parkering

Parkeringsplats finns vid ledens start vid Surahammars golfklubb HÄR