Paddling

Strömsholms kanal (etapp 1 av 8) Smedjebacken - Söderbärke

Smedjebacken, Dalarnas län

Kategori

  • Nära toalett
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Paddling

Bland öar och öppna vatten längs Strömsholms kanals första etapp

Detta är Strömsholms kanals första etapp. Visserligen finns anslutande vatten som flyter till Smedjebacken från Ludvika, men det är i Smedjebacken Strömsholms kanal har sin början. Här börjar du som vill ta dig an Strömsholms kanal i sin helhet, eller bara njuta av en dagsutflykt mellan Smedjebacken och Söderbärke i den del av kanalen som kallas Sjön norra Barken. Etappen passar utmärkt för en dagsutflykt med familjen.

Denna etapp längs Strömsholms kanal bjuder på såväl öppna vatten som mysiga ögrupper och härliga vikar med badplats och möjlighet till camping. Du får upptäcka en del av den charmiga landsbygden i södra Dalarna och en möjlighet att njuta av god mat och fika på trevliga caféer och restauranger intill kanotleden. Följ kanotleden från Smedjebacken till Söderbärke såsom vi beskriver den här, eller paddla fritt i det lugnt flödande vattnet i sjön norra Barken.

Etappen börjar vid Smedjebackens hamn där en isättningsplats finns vid en av bryggorna vid gästhamnen. Du kan hyra kanot direkt av Café Fyren vid Smedjebackens hamn eller av Lakeside Adventure i Hallstahammar som även ombesörjer transport och upphämtning av kanoter längs med hela Strömsholm kanal. Etappen avslutas i Söderbärkes hamn där du antingen kan avsluta turen om du ordnat med transporter, eller så kan du fortsätta längs Strömsholm kanals nästa etapp - från Söderbärke till Fagersta.

Etappen från Smedjebacken hamn till Söderbärke hamn är 12-15 km beroende på om du paddlar raka vägen eller gör den sväng runt ögruppen nordväst om Smedjebacken som vi föreslår. Räkna med att det blir en tur på 4-6 timmar beroende på hur långa luncher- eller fikaraster du tar. Givetvis kan du även planera din egna rundtur i sjön norra Barken om du så föredrar. Längs etappen finns inga slussar du behöver tänka på.

Önskar du förgylla din paddlingstur med god mat och fika rekommenderas bland annat Bryggans restaurang vid etappens början vid Smedjebackens hamn. Bryggans restaurang håller sommaröppet och serverar både lunch och á la carte. Vid etappens slut rekommenderas den charmig hembygdsgården i Söderbärke för ett fika stopp. Hembygdsgården har en egen brygga intill vattnet och erbjuder fika och enklare luncher under sommaren.

Vill du spendera natten intill kanotleden så erbjuder Villa Gladtjärn både Camping och hotell inne i Gladtjärnsviken. På andra sidan kanalen mitt mellan Smedjebacken och Söderbärke finns också vackert boende hos Wanbo Herrgård. Vid Wanbo Herrgård kan du även stanna till för en fika eller trevlig lunch. Vill du hellre spendera natten ute i det fria finns en trevlig skogsglänta med plats för ett par tält vid Storsandsviken.

För fler restauranger och boenden i ledens närhet se kartgränssnittet eller besök www.visitdalarna.se

I närheten