Paddling

Strömsholms kanal (etapp 3 av 8) Fagersta - Ängelsberg

Fagersta, Västmanlands län

Kategori

  • Paddling

Från bruksort till världsarv via Strömsholms kanals tredje etapp

Denna härliga etapp längs Strömsholms kanal tar dig från bruksorten Fagersta till det historiska Ängelsberg. Trevliga fik, praktfull natur och storslagna kulturmiljöer är vad den här etappen har att erbjuda. Du kommer att paddla i smala kanaler, över öppna vatten och mellan öde öar. Det är en etapp på dryga 16 km och som involverar två lyft förbi slussar. En rejäl paddlingstur med ett monumentalt slutmål - historiska Ängelsberg!

Denna tredje etapp längs Strömsholms kanal tar vid där den andra etappen slutar, mitt i Fagersta. Turen börjar med en kortare paddling längs Fagerstas utkanter till nästa sluss i Uddnäs. Här delar sig vattnet för att åt höger ledas mot ett kraftverk (vilket du ska undvika) och till vänster mot den sluss du ska passera. Upptagsbryggan ligger till vänster om slussen.

Efter lyftet i Uddnäs följer ännu en kort och behaglig paddling mot nästa upptag vid slussen i Västanfors. Vid Västanfors rekommenderas givetvis ett stop för fika eller lunch vid den charmiga hembygdsgården. Efter Västanfors finner du bara naturliga rastplatser tills du når slutmålet Ängelsberg.

Paddlingen mellan Västanfors och Ängelsberg är lång och och varierad. Smalare passager växlas med stora öppna vatten dekorerade med mer eller mindre öde öar.

Väl framme i Ängelsberg finns mycket att se och uppleva. Redan kring förra sekelskiftet var Ängelsberg en populär turistort. Flera pensionat och ett turisthotell byggdes för att ta hand om besökarna som färdades hit för att ta del av lugnet och andas den nyttiga tallbarrsluften. Efter mer än hundra år är det idylliska samhället Ängelsberg fortfarande ett populärt resmål med vackra vyer, arkitektritade villor och bevarade industrimiljöer. Åk med färjan Petrolia ut till Oljeön och upplev världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, gå på guidad visning vid världsarvet Engelsbergs bruk, eller ta en promenad längs ån Snyten och betrakta konstverken i Skulpturparken.

Vill du stanna för natten i Ängelsberg kan du bland annat ta in på Tallbacka pensionat och vandrarhem. Vill du istället bo ute i det fria kan du paddla ut till vindskyddet i Kalvön. Hur som helst är ett fika- eller lunchstopp på Nya Serveringen nästan ett måste. Nya Serveringen med dess fik Café Höjden bjuder både på gott att äta och en hisnande utsikt över sjön Åmänningen.

För mer att se och göra i Ängelsberg se kommunens webbplats för besökare.

I närheten