Paddling

Strömsholms kanal (etapp 3 av 8) Fagersta - Ängelsberg

Fagersta, Västmanlands län

Kategori

  • Paddling

Från bruksort till världsarv via Strömsholms kanals tredje etapp

Denna härliga etapp längs Strömsholms kanal tar dig från bruksorten Fagersta till det historiska Ängelsberg. Trevliga fik, praktfull natur och storslagna kulturmiljöer är vad den här etappen har att erbjuda. Du kommer att paddla i smala kanaler, över öppna vatten och mellan öde öar. Det är en etapp på dryga 16 km och som involverar två lyft förbi slussar. En rejäl paddlingstur med ett monumentalt slutmål - historiska Ängelsberg!

Denna tredje etapp längs Strömsholms kanal tar vid där den andra etappen slutar, mitt i Fagersta. Turen börjar med en kortare paddling längs Fagerstas utkanter till nästa sluss i Uddnäs. Här delar sig vattnet för att åt höger ledas mot ett kraftverk (vilket du ska undvika) och till vänster mot den sluss du ska passera. Upptagsbryggan ligger till vänster om slussen.

Efter lyftet i Uddnäs följer ännu en kort och behaglig paddling mot nästa upptag vid slussen i Västanfors. Vid Västanfors rekommenderas givetvis ett stop för fika eller lunch vid den charmiga hembygdsgården. Efter Västanfors finner du bara naturliga rastplatser tills du når slutmålet Ängelsberg.

Paddlingen mellan Västanfors och Ängelsberg är lång och och varierad. Smalare passager växlas med stora öppna vatten dekorerade med mer eller mindre öde öar.

Väl framme i Ängelsberg finns mycket att se och uppleva. Redan kring förra sekelskiftet var Ängelsberg en populär turistort. Flera pensionat och ett turisthotell byggdes för att ta hand om besökarna som färdades hit för att ta del av lugnet och andas den nyttiga tallbarrsluften. Efter mer än hundra år är det idylliska samhället Ängelsberg fortfarande ett populärt resmål med vackra vyer, arkitektritade villor och bevarade industrimiljöer. Åk med färjan Petrolia ut till Oljeön och upplev världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, gå på guidad visning vid världsarvet Engelsbergs bruk, eller ta en promenad längs ån Snyten och betrakta konstverken i Skulpturparken.

Vill du stanna för natten i Ängelsberg kan du bland annat ta in på Tallbacka pensionat och vandrarhem. Vill du istället bo ute i det fria kan du paddla ut till vindskyddet i Kalvön. Hur som helst är ett fika- eller lunchstopp på Nya Serveringen nästan ett måste. Nya Serveringen med dess fik Café Höjden bjuder både på gott att äta och en hisnande utsikt över sjön Åmänningen.

För mer att se och göra i Ängelsberg se kommunens webbplats för besökare.

Fakta

Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler och följer Kolbäcksån från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder där den mynnar ut i Mälaren. Kanalen togs i drift år 1795 med ett syfte att tillgodose bergsbrukets transportbehov. Under sin ca 10 mil långa resa passerar kanalen genom flera västmanländska bruksorter som i gamla dar producerade de produkter som var med och byggde Sveriges välstånd. Paddlingsturer i Strömsholms kanal bjuder på fascinerande historia, vacker natur och härliga caféer och restauranger. Hela kanalen kan paddlas under en och samma flerdagarstur med stopp på trevliga boenden längs vägen, eller betas av med flera dagsetapper under en sommar.

Välkommen hit!

Besök www.stromsholmskanal.se för mer information.

Föreskrifter

Längs Strömsholms kanal finns flera mindre vattenkraftsanläggningar och intill dessa kan strömt vatten förekomma. För din säkerhet, håll rikligt avstånd till anläggningarna. Använd kartan för att vara förberedd på vart anläggningarna förekommer och var uppmärksam på varningsskyltar när de förekommer. Klicka på ikonen för respektive i- och upptagningsbrygga för mer information om förhållandena vid varje brygga.

Vattnet i Strömsholms kanal är mer strömt när det råder stora vattenflöden. Kontakta kanotuthyrare Lakeside Adventure för mer information kring säkerhet och vattenflöden.

Kommunikationer

Alla etapper längs kanotleden i Strömsholms kanal börjar och slutar vid en ort med tillgång till kollektivtrafik i form av både tåg och buss. Om du börjar din paddlingstur vid en ort och avslutar i en annan, så kan du alltid åka kollektivt tillbaka till din start plats.

Hitta dina tågtider via www.sj.se

Hitta dina buss tider via www.vl.se

I närheten