Paddling

Strömsholms kanal (etapp 4 av 8) Ängelsberg - Virsbo

Fagersta, Västmanlands län

Kategori

  • Paddling

Från världsarv till bruksort via Strömsholms kanals fjärde etapp

Ännu en härlig etapp längs Strömsholms Kanal. Denna del av kanalen tar dig från det historiska världsarvet Ängelsberg till den charmiga bruksorten Virsbo. Längs denna etapp behöver du inte göra några lyft förrän du kommer fram till Virsbo och väljer ifall du vill avsluta din resa här eller fortsätta förbi slussen mot nästa etapp - från Virsbo till Ramnäs. Etappen inleds med lite öppnare vatten i sjön Åmänningen, men smalnar så småningom av närmare Virsbo. Hela etappen är dryga 12 km lång och en ganska enkel dagsetapp på 6 timmar inkluderat fika eller lunchstopp.

Längs vägen finns två vackra öar du kan stanna till vid för rast, fikastopp eller övernattning. Den första ön är Kalvön där du bäst går i land vid öns vindskydd. Den andra ön är en av Långöarna där det finns en riktigt fin yta med plats för flera tält.

Väl framme vid Virsbo möts du av två alternativ där du kan gå i land. Det första alternativet är en upptagningsbrygga vid Virsbos gästhamn. Här finns även ett trevligt vindskydd. Det andra alternativet är upptagningsbryggan du finner under bron innan slussen. Vid bron delas vattenvägen och det vänstra vattnet leder mot en kraftstation som du ska undvika. Vattenvägen till höger leder till den kanal där du finner slussarna och din upptagningsbrygga. Från upptagningsbryggan lyfter du din kanot till höger om kanalen knappa 70 meter mot isättningsbryggan efter slussen. Du passerar då Genbergs sommarcafé där du givetvis ska stanna till för fika eller lunch.

För dig som vill spendera natten i lyx i den lilla bruksorten Virsbo rekommenderas det praktfulla Wirsbo Herrgård.

Virsbo ligger inom Surahammar kommun och för mer information om vad som här finns att uppleva besök kommunen webbplats för besökare.

Fakta

Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler och följer Kolbäcksån från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder där den mynnar ut i Mälaren. Kanalen togs i drift år 1795 med ett syfte att tillgodose bergsbrukets transportbehov. Under sin ca 10 mil långa resa passerar kanalen genom flera västmanländska bruksorter som i gamla dar producerade de produkter som var med och byggde Sveriges välstånd. Paddlingsturer i Strömsholms kanal bjuder på fascinerande historia, vacker natur och härliga caféer och restauranger. Hela kanalen kan paddlas under en och samma flerdagarstur med stopp på trevliga boenden längs vägen, eller betas av med flera dagsetapper under en sommar.

Välkommen hit!

Besök www.stromsholmskanal.se för mer information.

Föreskrifter

Längs Strömsholms kanal finns flera mindre vattenkraftsanläggningar och intill dessa kan strömt vatten förekomma. För din säkerhet, håll rikligt avstånd till anläggningarna. Använd kartan för att vara förberedd på vart anläggningarna förekommer och var uppmärksam på varningsskyltar när de förekommer. Klicka på ikonen för respektive i- och upptagningsbrygga för mer information om förhållandena vid varje brygga.

Vattnet i Strömsholms kanal är mer strömt när det råder stora vattenflöden. Kontakta kanotuthyrare Lakeside Adventure för mer information kring säkerhet och vattenflöden.

Kommunikationer

Alla etapper längs kanotleden i Strömsholms kanal börjar och slutar vid en ort med tillgång till kollektivtrafik i form av både tåg och buss. Om du börjar din paddlingstur vid en ort och avslutar i en annan, så kan du alltid åka kollektivt tillbaka till din start plats.

Hitta dina tågtider via www.sj.se

Hitta dina busstider via www.vl.se

I närheten