Paddling

Strömsholms kanal (etapp 2 av 8) Söderbärke - Fagersta

Smedjebacken, Dalarnas län

Kategori

  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Paddling

Från Dalarna till Västmanland via Strömsholms kanals andra etapp

Under denna härliga etapp får du uppleva öppna vatten, lugna skogar och historiska kanaler. Njut av härliga restauranger och caféer i Söderbärke och Fagersta och passa på att stanna till vid någon av de naturliga rastplatser med badmöjlighet däremellan. Hela etappen är 17 km och involverar två stycken lyft över slussar.

Etappen börjar där Strömsholms kanals första etapp slutar, vid Söderbärke hamn. Härifrån paddlar du först i öppet vatten genom sjön södra Barken. Här kan du gå i land för vila, bad, eller toastopp vid badplatsen i Vad eller vid Tunkarlsbo ångbåtsbrygga. Vill du stanna för natten går det att finna tältplatser kring udden i Vad eller vid Fagersta Båtklubb innan slussen i Semla. Efter södra Barken passerar du ett inlopp till sjön Saxen, som är väl värt en avstickare för den som har tid att unna sig en extra naturupplevelse. Därefter smalnar kanalen allt eftersom du närmare dig Fagersta och den första slussen. Strax efter att du passerar Fagersta Båtklubb på din vänstra sida, kommer vattendraget att dela sig. Du ska här styra bort från vattenkraftverket som ligger till vänster, och istället paddla in i den charmiga gamla kanal som ligger till höger och leder till den första slussen. Här kan du spana efter bäver!

Ca 100 meter före den första slussen får du ta upp din kanot vid upptagningsbryggan till höger i kanalen. Härifrån får du bära eller rulla din kanot längs en grusväg förbi två slussar, och lägga i kanoten igen vid isättningsbryggan bakom den sista slussen, även den till höger om kanalen. Du är nu inne i Fagerstas vackra utkanter och har ett till lyft att göra innan etappen är slut.

Det andra lyftet gör du på vänster sida på en upptagningsbrygga precis innan slussen i Fagersta. Lyft eller rulla din kanot längs den grusvägen som går till bron över slussen. Gå över bron för att komma till kanalens högra sida. Precis efter bron går en grusväg ner till vattnet på kanalens vänstra sida där en isättningsbrygga är placerad. Här slutar etappen Söderbärke - Fagersta. Härifrån har du ca 300 meter till Fagersta Centrum där det finns en mängd charmiga boenden, caféer och restauranger. För dig som vill spendera natten och äta gott rekommenderas Wärdshuset C. Dickens hotell & restaurang. Från kanalen är det också gångavstånd till Fagersta central för dig som önskar att resa tillbaka till din startposition med kollektivtrafik.

För fler tips på trevliga boenden, caféer och restauranger i Fagersta, besök kommunens webbplats för turism.

Behöver du hyra kanot? Lakeside Adventure i Hallstahammar hyr ut kanoter och kajaker och ombesörjer för transport och upphämtning längs hela Strömsholm kanal.

Nästa etapp av Strömsholms kanal tar dig till historiska Ängelsberg!

I närheten